неділю, 7 лютого 2016 р.

Текстові задачі

Текстові задачі
Методична допомога
Текстові задачі розвивають не лише творчу активність, а й пізнавальні здіб¬ності та інтереси, сприяють емоційному ставленню до пізнаваного об'єкту, явища. У процесі роботи над цим видом задач відбувається розвиток правильної, точної, лаконічної математичної мови, а це також одне з важливих завдань формування елементарних математичних уявлень у дітей шкільного віку. Можна використовувати на кожному етапі уроку.

1—2 класи

1. У шести братів по сестрі. Скільки всього сестер у братів?
2. Повертається мисливець з лісу, а назустріч йому — ще двоє мисливців. Скільки всього мисливців повертається з лісу?
3. Катрусі на день народження подарували 4 книжки з казками та віршами. Книжок з казками більше, ніж з віршами. Скільки книжок з казками подарували Катрусі?
4. Потяг містить 9 вагонів. Двоє товаришів домовилися сісти в 5 вагон. Один сів у 5 вагон від початку, а другий – у вагон від кінця. Чи в один вагон сіли друзі?
5. Дівчинка поставила на стіл 7 чашок, 3 чашки вона перевернула. Скільки чашок на столі?
6. У сім’ї 4 дітей – братів стільки ж, скільки й сестер. Скільки братів у сім’ї?
7. На подвір’ї гуляли гуси. У всіх гусей 10 пар ніг. Скільки гусей гуляло на подвір’ї?
8. Потяг містить 8 вагонів. Пасажир із собакою сів у 4 вагон від початку, а пасажир із кішкою – у 4 вагон від кінця. Чи в одному вагоні їхали кішка з собакою?
9. Казка про нуль
Лисичка, Їжачок, Зайчик і Ведмедик знайшли в лісі одне яблучко. Лисичка запропонувала виконати якусь дію з одиницею і нулем, щоб вийшло число більше за одиницю. У кого це вийде, той і з’їсть яблучко. Їжачок додав до одиниці нуль і одержав один. (1+0=1).
Зайчик: 1-0=1. Ведмедик: 1х0=0
А Лисичка приписала нуль до одиниці і одержала 10.
Хто ж з’їв яблучко?
10. Лисичка в курятнику тримала дев’ять курей. Щодня курочки несли по 7 яєць, які Лисичка продавала на базарі. Скільки півнів було серед курей?
11. Батько-гусак і мати-гусиня мають 7 гусенят. Скільки всього птахів у цій сім’ї?
12. Взимку ведмедики носять рукавички на лапках. В одного ведмедика всі рукавички порвалися і лише одна залишилася. Скільки рукавичок йому треба сплести?
13. Три дев’ятиголових Змія-Горинича хотіли одягти капелюхи. Скільки капелюхів їм потрібно?
14. На столі лежало 20 цукерок. Поки мама вийшла з кімнати на хвилиночку Таня з’їла 8 цукерок, а Ваня—12. Скільки цукерок побачила мама, коли повернулася?
15. На непосидюче цуценятко у дворі чекало 9 неприємностей. 7 неприємностей з ним уже трапилося. Скільки неприємностей залишилося?

3-4-й класи

1. Грудочка цукру важить 8г. Для сім’ї з п’яти чоловік купили 3кг цукру. На скільки днів вистачить цього цукру, якщо з’їдати по 5 грудочок цукру у день на одного чоловіка?
2. За добу із несправного крана витікає 60л води. Скільки води витече за добу, якщо в будинку несправні 12 кранів?
3. У похід пішло 8 відмінників і 5 членів гуртка, а всього 10 дітей. Чому не 13?
4. Лип утричі більше, ніж дубів. Усього лип і дубів було 24. Скільки лип і дубів окремо? Знайти правильну відповідь.

Лип: 16 15 6 18
Дубів: 8 5 18 6
5. Від трицифрового числа відняли двоцифрове число і отримали одиницю. Які числа віднімали?
6. Юннати посадили в один ряд 30 молодих дерев на відстані 5м одне від одного. Якою буде відстань між крайніми деревами?
7. Прямокутний майданчик завдовжки 18м і завширшки 9м. Скільки потрібно зробити кроків, щоб його обійти, якщо крок завдовжки 72см?
8. Дах завдовжки 15 м, а завширшки 8 м. Якою є вага снігу на даху, якщо шар, що покриває 1кв. м, важить 12 кілограмів?
9. Від Москви до Харкова потяг пройшов 780 км, а від Харкова до Києва – ще 570 км. На кожні 5 км цього путі машиніст витрачав по 76 кг палива. Скільки всього палива потрібно потягу на цей шлях?
10. Діти склали з паличок прямокутник завдовжки 27 см, завширшки 18 см. Скільки всього використали паличок, якщо одна паличка завдовжки 45 мм?
11. Петрик купив книжку з логічними задачами і заплатив за неї 20 гривень і ще половину вартості книжки. Скільки коштує книжка?
12. Маса коробки з цукерками дорівнює 500 г. Коли половину цукерок з’їли, маса коробки з рештою цукерок дорівнювала 265 г. Яка маса порожньої коробки?
13. Батькові та сину 53 роки. Скільки років сину, якщо він молодший від батька на 27 років?
14. Периметр прямокутника дорівнює 28 см. Довжина цього прямокутника 8 см. Яка ширина цього прямокутника?
15. 60 булочок Карлсон може з’їсти за 20 днів, а Фрекен Бок – за 30 днів. За скільки днів з’їдять цю кількість булочок Карлсон і Фрекен Бок, якщо їстимуть їх разом?
16. За футбольний м’яч і клюшку заплатили 50 гривень, а за дві клюшки і 3 таких м’ячі заплатили120 гривень. Скільки коштує один м’яч?
17. Скільки разів треба розпиляти семиметрову колоду на частини, завдовжки 1 м? (6)
18. Маса мішка цукру на 50 кг більша, ніж половина мішка з цукром. Яка маса мішка з цукром?
19. У касира є монети вартістю 2 к. і 5 к. Скількома способами він може видати здачу 28 к.?
20. Як ви гадаєте, за який проміжок часу можна вдвох з’їсти пуд солі? (Приблизно 2 роки, якщо кожен день з’їдати 10 г солі кожному)
21. Мати старша за дочку у 3 рази, а дочка молодша за матір на 24 роки. Скільки років кожній?
22. Брата запитали, скільки йому років. Він відповів: «Мені разом із сестрою 19 років, а 5 років тому я був удвічі старший за неї». Скільки років йому тепер?
23. Оксанка гостювала у бабусі 5 тижнів, а Надійка – на 5 днів довше. Скільки днів гостювала у бабусі Надійка ?
24.









Немає коментарів:

Дописати коментар